Ervaring van een vrijwilliger bij mevrouw thuis

20 oktober 2021

Al weer een tijdje geleden ging ik als thuis-vrijwilliger naar een terminaalzieke mevrouw, die buiten de wijkzorg, geheel verzorgd werd door 3 buurvrouwen. Zij losten de nachtzorg af en hadden een schema dat ze nooit alleen was. Zij kookten ook voor haar. Toen ik aanbood dat ik ook wel eens wilde koken, werd ik meteen ingedeeld voor 3 x per week!

Mevrouw had een hondje, Hanneke, een teckel van ongeveer 10 jaar oud. Elke dag hetzelfde ritueel, een beetje kletsen (we hadden de opleiding in hetzelfde ziekenhuis gedaan), daarna wat koken, Hanneke op haar bed tillen, want springen ging niet meer door de artrose, en dan aten ze ongeveer samen het bord leeg. Toen ik haar vroeg waar Hanneke naar toe zou gaan na haar overlijden, zei ze “nergens heen, ze is te veel verwend, ze gaat gelijk met mij”. Op de avond van haar overlijden belden de buren mij en ben ik nog even geweest. Hanneke ging met een van dames mee. Op de dag van de begrafenis lag mevrouw nog in een open kist met Hanneke naast haar, heel vredig. Mevrouw had alles geregeld, de dag na overlijden waren begrafenisondernemer en dierenarts samen gekomen om Hanneke te laten inslapen. Ik vond dit zo bijzonder, maar ook heel mooi. Leonique Vrijwilliger buitenteam