Haarlemsdagblad over de Hospice in Haarlem in de Coronacrisis tijd

8 april 2020

Bedankt Jacob van der Meulen voor het heldere artikel over de keuzes die wij maken als hospice om liefdevolle zorg te kunnen blijven geven tijdens de coronacrisis.

Om in de crisistijd terminaal zieke mensen te kunnen blijven steunen, nemen de Hospices in Haarlem en Hoofddorp geen mensen op die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus.

Volgens de hospices is het belang van de zorg die zij verlenen aan de zogenaamde regulier terminaal zieken door de coronacrisis verder toegenomen. ,,Wij dragen substantieel bij aan het ontlasten van andere zorginstanties, die op dit moment hun handen vol hebben aan alle gevolgen van de crisis’’, aldus Pauline Jäger van Hospice Haarlem.De reguliere terminale zorg komt in gevaar als ook in de hospices patiënten met covid-19 worden opgenomen. ,,Toch kan het zijn dat een gast onverhoopt de ziekte ontwikkelt tijdens het verblijf bij ons. We werken aan procedures voor het geval zich dit voordoet in samenwerking met onze collega’s van Zorgbalans, de GGD en het Spaarne Gasthuis.’’

Hospice Bardo in Hoofddorp zet tijdelijk minder vrijwilligers in en er zijn geen directe contacten meer tussen vrijwilligers en gasten. In beide hospices zijn gemeenschappelijke ruimten zoals de huiskamers gesloten. Simone Koops van Bardo: ,,De kamers van de gasten zijn ruim opgezet en daar kan het bezoek worden ontvangen. Dat kan ook altijd ’s nachts.’’ Bardo en Hospice Haarlem e.o. onderhouden contact met verpleeghuisinstellingen die over covid-19 units beschikken voor het geval dat zich bij een gast de ziekte openbaart. ,,We kijken samen wat we in dat geval het beste kunnen doen.’’

Beide hospices hebben maatregelen genomen om de kans dat het coronavirus in de huizen of bij huisbezoek wordt overgebracht zo klein mogelijk te maken. Vooral op het gebied van de hygiëne zijn voor medewerkers en vrijwilligers de regels aangescherpt.

Bescherming

Hospice Haarlem merkt dat het lastig is om via officiële kanalen voldoende beschermend materiaal zoals mondkapjes te krijgen. Jäger: ,,Iedereen kampt met krapte en bij de officiële kanalen staan wij niet bovenaan de lijst. Gelukkig worden we geholpen door mensen en organisaties die brillen en mondkapjes afleveren. Daar zijn we ze dankbaar voor en chirurgische mondkapjes blijven welkom.’’

Ook Bardo zit niet ruim in het beschermend materiaal maar kan nog een beroep doen op samenwerkingspartner Amstelring.

Het is de hospices er alles aan gelegen om bezoek van buitenaf aan gasten mogelijk te blijven houden. Ook al hanteert Hospice Haarlem daarin wat aangescherpte regels. Daar mag per dag één bezoeker per gast langskomen. Bardo hanteert een grens van maximaal twee personen per patiënt in een kamer.

Beide hospices stemmen het bezoek in de allerlaatste levensfase af met gast en familie, waarbij waar mogelijk de regels niet strikt worden gehanteerd maar op maat worden gemaakt.

Door: Jacob van der Meulen